Preguntes Freqüents

El senyal V16 és el dispositiu previst pel Codi de Circulació i Seguretat Viària d’Espanya que indica que el vehicle ha quedat immobilitzat a la calçada o que el seu carregament està caigut sobre ella. Actualment coexisteixen dos senyals V16, el triangle de presenyalització de perill i la llum d’emergència o balisa V16, ja sigui connectada o no connectada.

Fins al gener del 2026 es podran seguir utilitzant els triangles de presenyalització d’emergència o les balises sense geolocalitzar, data en què tots dos quedaran totalment prohibits al nostre país.

La balisa s’ha de trobar a l’interior del vehicle en una zona accessible perquè no hàgim de sortir del vostre habitacle a senyalitzar-lo. Però en el cas que haguem de sortir-ne, cada ocupant del vehicle haurà de vestir sempre l’armilla reflectora homologada i sota cap concepte haurà de romandre a la via, havent de situar-se fora els seus límits.

Hem d’instal·lar la balisa a la part més alta possible del vehicle i, en tot cas, garantit la màxima visibilitat. Les especificacions sobre el disseny exigeixen que es pugui mantenir estable sobre una superfície plana; però, si per l’alçada no és possible accedir al sostre del vehicle, el dispositiu V16 ha d’estar dotat d’algun mitjà, com un imant, que permeti col·locar-lo a la porta del conductor.

Fins a l’any 2026 no serà de caràcter obligatori, podent utilitzar tant els triangles com les balises de senyalització V16, connectades i no connectades. Però heu de tenir en compte que en cas d’avaria les balises V16 són molt més segures i el seu ús pot salvar la vida de conductors i passatgers.

El feix lluminós us farà visible a 1 km de distància. A més, si la balisa està dotada de connectivitat, la resta de vehicles rebrà la informació de l’accident o avaria a través dels navegadors, les aplicacions de mobilitat o els ordinadors de bord. Per part seva, els conductors de vehicles antics o sense aquest tipus de tecnologia podran informar-se de l’incident a través dels Panells de Missatge Variable de les nostres carreteres (LINCE).

La durada del servei contractat és de 12 anys (més una pròrroga d’1 any extra per a la comercialització), el cost del qual ja està contemplat en el preu de venda de la balisa Led GPS, per la qual cosa no hauràs de pagar cap tipus de quota addicional.

Has de saber que a més regalem un termini de temps extra en totes les balises fabricades abans del 2025 d’aquesta manera l’usuari no perdi el període de 12 anys. Totes aquestes balises tenen un venciment fix que expira el gener del 2038.

No és obligatori utilitzar els triangles sempre que utilitzeu una balisa al seu lloc. Ha de saber que des del passat 1 de juliol del 2021 la balisa V16 pot substituir els triangles de presenyalització d’emergència clàssics.

La balisa elimina el risc de ser atropellat. Has de saber que cada any desenes de persones moren atropellades a Espanya per sortir del vehicle en una emergència, per la qual cosa des de Vika recomanem adquirir aquest dispositiu per utilitzar-lo en cas de necessitat.

S’ha d’utilitzar a qualsevol tipus de vehicle que circuli per vies urbanes i interurbanes espanyoles. De fet, serà obligatori portar-la a qualsevol vehicle (automòbils, camions, caravanes, autobusos, etc.) a partir del gener del 2026.

I sense ser obligatori, l’ús de Led GPS serà recomanable per a les motocicletes

Fins al 2026, es poden fer servir dispositius V16 sense geolocalitzar. Però amb la idea de reduir la sinistralitat, augmentar la seguretat i escurçar el temps de resposta dels serveis d’emergència i d’assistència, la DGT ha desenvolupat la plataforma DGT 3.0. La llum d’emergència V16 estarà connectada amb DGT 3.0, cosa que permetrà conèixer en tot moment la posició d’un vehicle que estigués fent un estacionament d’emergència.

Només heu de tenir en compte que la balisa tingui les piles carregades en el moment d’ús, per la qual cosa és recomanable verificar-ne periòdicament l’estat. Pel poc ús que es dóna al dispositiu, la pila subministrada d’origen mantindrà la càrrega durant molt de temps, però és inevitable que aquestes puguin perdre una mica de càrrega.

DGT 3.0 és la plataforma de vehicle connectat de la DGT que facilita la interconnexió de tots els actors que formen part de l’ecosistema de la mobilitat per oferir en tot moment informació de trànsit en temps real als usuaris de la via permetent així aconseguir una mobilitat més segura i intel·ligent. Podràs ampliar aquesta informació al següent enllaç: DGT3.0

Quan finalitzi el servei de 12 anys que inclou la balisa Led GPS, el dispositiu no es podrà utilitzar més i n’haurà d’adquirir un altre.

Però per evitar rebutjar el dispositiu, gràcies a Telefónica, en el futur oferirem als usuaris de Led GPS la possibilitat d’estendre el termini de temps del servei. Aquest termini es podrà contractar a través de la nostra web, aplicació mòbil o servei datenció al client.

A data d’avui, fora d’Espanya el triangle continua sent obligatori perquè la balisa encara és un projecte. En qualsevol cas, recomanem informar-se sempre de quina és la normativa de circulació en aquells països on anem a circular. Gràcies al servei de roaming de Telefónica, la balisa Led GPS estarà preparada per ser utilitzada a la resta d’Europa quan el sistema ho requereixi.